EVENIMENTE CULTURALE

Conferinta “Credinta si Duh”

Intr-o atmosferă de sărbătoare, am participat duminica, 11 Aprilie, la o întâlnire de suflet cu academicianul ILIE BĂDESCU și scriitorul ADRIAN GEORGESCU.

Reprezentanți de marcă pentru mediul universitar și literar, distinșii oaspeți au conferențiat și au răspuns la întrebări legate de existențialitatea umană, spiritualitate, societatea contemporană din perspectivă sociologică sau filosofică, geo-noopolitica, educație, literatură, muzică, film și arte.

Protopsaltul PETRE NEAGU ne-a încântat cu piese din repertoriul muzicii psaltice de tradiție bizantină.

Evenimentul a fost organizat și moderat de Ierom. Hrisostom Iorgulescu.

Fotografii de la eveniment

Vernisajul expoziției "Credință și Tradiție"

Duminică, 4 Aprilie, a avut loc vernisajul expoziției “Credință și Tradiție”

 

Fotografii eveniment

Reportaj Radio Trinitas

Binecuvântarea sfinţilor de la Căldăruşani într-o procesiune în Protopopiatul Ilfov Nord

Procesiunea, condusă de părintele protoiereu Cristian Burcea, părintele arhimandrit Lavrentie Gâţă, stareţul Mănăstirii Căldăruşani, şi părintele arhimandrit Natanael Haraga, stareţul Mănăstirii Sitaru, a fost întâmpinată în localităţile pe care le-a străbătut: Grădiştea, Nuci, Gruiu, Snagov, Periş, Baloteşti, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Otopeni, Tunari, Ştefăneştii de Jos, Afumaţi, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, de mulţime de credincioşi purtând în mâini icoane, candele aprinse şi flori.

Reportaj în Ziarul Lumina

Procesiunea "Calatori cu sfintii spre Hristos"

La inițiativa mănăstirilor Căldă­rușani și Sitaru, în cadrul Protoieriei Ilfov Nord, a fost organizată sâmbătă, 20 iunie 2020, de la ora 9:30, procesiunea „Călători cu sfinții spre Hristos”.

Moaștele Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româ­nești, ale Sfântului Artemie, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Căldă­rușani, au fost purtate cu mașina prin 17 localități din județul Ilfov.

Fotografii de la eveniment

Familia si Mărțișorul

In anul 2020, Patriarhia Română omagiază „pastorația părinților și a copiilor!” Este un tribut, dedicat prin excelență vieții și familiei. Familia este celula de bază a societății, dar și nucleul acesteia. Familia este și rămâne inseparabilă de condiția existențială a generațiilor viitoare. Familia are ca model prim pe Adam și Eva, protopărinții umanității și ca model desăvârșit pe Domnul Hristos, copilul și tânărul, alături de Sfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif!

Mărțișorul se identifică a fi simbolul reînoirii timpului și al renașterii naturii, al speranței și al binecuvântării, odată cu venirea primăverii. Inseparabil, firul roșu care simbolizează vitalitatea femeii, stă strans legat de firul alb, simbol al ințelepciunii bărbatului, ambele reprezentând unitatea și necesitatea existențială a celor doi, ca armonie deplină și procreatoare. Mărțișorul devine parte a patrimoniului imaterial al umanității, înscris pe lista UNESCO, depășind valoarea limitativă a gestului, profund desacralizat. Mărțișorul capătă valența simbolică a transfigurării creației, an de an, prin legarea continuă de cel care-i conferă sens, Omul, în dubla sa realitate Bărbat și Femeie.

În cadrul evenimentelor aufost vernisate două expoziții. Prima dintre acestea este realizată de Mihaela Rotaru, fiind dedicată familiei, iar cea de a doua, reprezintă o colecție tematică a mărțișorului, realizată de Pr. Hrisostom Iorgulescu și etnologul Marius Ghorghe.

Fotografii de la eveniment

Convorbiri cu tinerii

Despre viață, iubire, viitor, alegerea unei profesii și bucuria de a trai.

Convorbiri cu tinerii la Scoala Generala din Ghermanesti, județul Ilfov.

Mulțumim cu recunoștința părintelui Stefan Dan Marian de la Parohia Ghermanesti și doamnei prof. Nitu Roxana Iuliana pentru invitație și frumoasa primire!

Tinerilor le mulțumim pentru atenția acordata, pentru întrebările adresate, dorindu-le alese împlinirii și bucuria de a trăi frumos!

Fotografii de la eveniment

Școala de Duminica la Sf Nicolae din chinovia de la Sitaru

Cu pr Cornel Enache și copiii din Parohia Moara Vlasiei

Fotografii de la eveniment

Conferința duhovnicească "Viața creștinului în secolul vitezei"

Conferința duhovnicească “Viața creștinului în secolul vitezei”, susținută de Ieromonah Hrisostom Iorgulescu in parohia Ghermănești

Fotografii de la eveniment

Fenomenul „Bullying”, explicat copiilor instituționalizați

Fenomenul „Bullying”, explicat copiilor instituționalizați participant in tabara “Tinerii, speranțe vii, bucuria bisericii!” desfasurata la Manastirea Sitaru in perioada 2-8 Septembrie 2019

"Inceputuri" - expozitie pictura Ovidiu Saghin

Ovidiu Saghin, student la UNARTE si autorul vernisajului INCEPUTURI… prima expozitie personala, dedicata lui Dumnezeu si organizata intr-un loc unde Dumnezeu este slavit… la Manastire.

Fotografii de la eveniment

"Tinerii, speranțe vii, bucuria bisericii!" 2 - 8 Septembrie

In perioada 2-8 Septembrie 2019 se desfășoară tabara “Tinerii, speranțe vii, bucuria bisericii!”

Fotografii de la eveniment

O zi de tabara la Manastirea "Sfantul Nicolae" - Sitaru

La Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru are loc în această perioadă o tabără pentru copii, așa că am mers să vedem cum se desfășoară o zi pentru beneficiarii acestui proiect al Protopopiatului Ilfov Nord. … reportaj Basilica.ro

Tabere pentru elevi la manastiri ilfovene

Protoieria Ilfov Sud a organizat în perioada 14-17 august 2019 o tabără la Centrul social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic” de la Mănăstirea Cernica, județul Ilfov, pentru elevii olimpici din Episcopia Basarabiei de Sud. De asemenea, luni, 19 august, la mănăstirea ilfoveană Sitaru a debutat tabăra „Tinerii, speranțe vii, bucuria satului”, la care participă copii cu rezultate bune la învățătură de la parohii din Protopopiatul Ilfov Nord. … reportaj Ziarul Lumina

Eveniment cultural - artistic la Manastirea Sitaru

La Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru din comuna ilfoveană Grădiștea a avut loc duminică, 14 iulie 2019, evenimentul intitulat „Credință, Artă, Tra­diție… Lumini peste veacuri”, prin care se marchează Anul omagial al satului românesc, și s-a prezentat proiectul de finanțare europeană din cadrul POR 5, AXA 5.1 privind conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din ansamblul de monumente al mănăstirii. … reportaj Ziarul Lumina

Credință, Artă, Tradiție...Lumini peste veacuri!

Duminică, 14 Iulie, s-a desfășurat evenimentul cultural organizat de Mănăstirea Sf. Nicolae-Sitaru, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov cu scopul de a sărbători anul omagial al satului românesc.

Pentru a îmbina credința, arta și tradiția, în cadrul evenimentului a avut loc o prezentare de costume tradiționale din diferite regiuni ale țării, iar simbolistica lor a fost prezentată de etnologul Gheorghe Marius Daniel.

Momentul artistic a fost marcat de prezența Quartetului Armonic. – Video